French bulldog on imac computer

Forstår Google dine billeder?

Picture of Michal Johansen

Michal Johansen

Indehaver af mofa.dk

Alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Alle ved at billeder, er gode for din hjemmeside. Det kan gøre dine sider mere brugervenlige, og giver måske en visuel illustration af noget som ville være komplekst at forklare uden.

Dine billeder har derfor en god værdi for din SEO, da det gavner brugeroplevelsen.  Men hvordan påvirker dine billeder søgemaskinernes robotter, og hvordan tolker søgemaskinerne egentligt billeder i forhold til SEO? 

Søgemaskinerne starter med at crawle eller Scanne dine sider og alt indholdet. 

Disse Robotter, om man vil, samler en masse information ind, f.eks loading tid, indholds relevans, brugervenlighed på siden, Mobilvenlighed før siderne indekseres så de kan rangeres senere.

Men kan billederne crawles og indekseres, af søgemaskinerne, og forstår søgemaskinerne hvad billederne handler om?

En robot kommer kravlende

Som tidligere nævnt er spidering – som også kaldes crawling – den måde, søgemaskiner observerer og vurderer hjemmesider for at indeksere dem i netop deres søgemaskine. Crawling lader søgemaskinen vurdere din hjemmeside på baggrund af dets indhold og vigtige metadata. En hjemmeside kan aldrig blive vist på de kendte søgemaskiner, før det er blevet crawlet.

De algoritmer, som søgemaskinerne bruger til at placere dit indhold i deres resultater, bliver hele tiden forbedret, men at kravle hjemmesiden eller crawling er stadig en vigtig del af processen. Dette giver Google, eller andre mulighed for at se, hvor relevant din hjemmeside er, samt se på faktorer som søgeord, indlæsningstid og andre funktioner som øger brugervenligheden.

Men imens alle disse faktorer spiller ind på dine placeringer i søgemaskinerne, bliver billeder ikke som sådan “Scannet” af spidere.

Robot der Crawler over et gulv

Crawler ikke billeder?

Selv om søgemaskinecrawlere er blevet virkeligt gode til at gennemgå indholdet på din hjemmeside, er de stadig robotter, de behandler ikke visuelt indhold uden tekst. Det betyder, at videoer og billeder som udgangspunkt, IKKE tages i betragtning, når de crawlede hjemmesider skal vurderes, medmindre du sørger for at gøre det forståeligt for søgemaskinens robot. Her kommer alt- text ind i “billedet”.

SEO optimer billederne på din hjemmeside

Hvis du vil have dine billeder til at blive forståelige i søgemaskinerne, kan du gøre følgende:

Brug en Alt Text

Hvis du vil gøre det nemt for søgemaskinerne at forstå dine billeder, skal du tilføje alt-tekst. Ved at tilføje relevante søgeord som alt-tekst fortæller du webcrawlerne, at dit billede er relevant og hvad der er på billedet. Alt tekst kan være med til, at forbedre din sides placeringer. De fleste CMS f.eks WordPress har et område, hvor du kan skrive alt-teksten, når du uploader et billede til dit galleri, eller andre steder på hjemmesiden. Du behøver altså ikke at kunne kode, hverken HTML, CCS eller Javascript, da det er super nemt at indsætte Alt teksten på hver enkelt billede.

Det er vigtigt for din SEO at dine billeder er relevante for resten af din side, så du kan lave en troværdig alt tekst, som samtidigt indeholder nogle af de søgeord som er relevante, for netop den side. Ved at gøre dette viser du, at selv dine billeder er relevante i forhold til emnet.

En ting som skal nævnes, er at alt tekst ikke er lavet til SEO, det er lavet til personer med nedsat syn, som bruger skærmoplæser, og på den måde kan de få en forklaring af hvad et givent billede handler om.

Vil du læse mere om hvordan du gøre din hjemmeside mere tilgængelig for alle, dette kunne f.eks være at inkludere folk med et synshandicap: Guide til brugervenlige hjemmesider

Komprimer dine billeder

Indlæsningshastigheden på din hjemmeside har en direkte sammenhæng med, hvor højt det vil rangere i søgemaskinerne. Det skyldes, at brugerne sandsynligvis vil klikke væk fra din hjemmeside, hvis det tager mere end tre – fire sekunder at indlæse siden, det afspejler sig i en dårlig brugeroplevelse.

Ældre enheder har tendens til at have længere indlæsningstider, især med store billeder.

Som en generel praksis skal du sørge for at komprimere billederne på din hjemmeside, så det indlæses hurtigt for dine besøgende. Hvis du har en virksomheds hjemmeside med mange billeder, kan du overveje at samarbejde med en SEO konsulent, der har specialiseret sig i netop at udføre SEO optimering for virksomheder. De kan hjælpe dig med at optimere dine billeder uden at reducere billedkvaliteten.

Brug fornuftige filnavne

Selv om crawlerne ikke kan fortolke billeder eller visuelt indhold, kan de stadig udlede og forstå betydningen af filnavne. Brug gerne dine søgeord, når du gemmer billedfiler, så det bliver lettere for crawlerne at forstå, hvilke emner din hjemmeside handler om.

Brug en relevant billedtekst

Når du tilføjer billeder til din hjemmeside, kan du ved at inkludere billedtekster hjælpe webcrawlere med at forstå sammenhængen i dit indhold. Desuden kan billedtekster hjælpe dig med at afgøre, om et billede faktisk er nødvendigt eller ej – i de fleste tilfælde bør du kun tilføje et billede, hvis det forbedrer brugeroplevelsen.

Hvis du ikke kan finde en relevant billedtekst til et billede, er det nok bedst bare at droppe billedet
For forståelsens skyld har jeg her indsat et billede, med en billedtekst som er synlig for brugeren. 

semrush 200 organiske søgeord screenshot
Dette billeder viser at en af mine kunder er synlige på 200 søgeord i søgemaskinerne, og har oplevet en stigning på 5.26% over en given periode.

Opsummering af billeder til SEO

Med andre ord kan søgemaskinerne altså ikke analysere dine billeder eller andre former for visuelt indhold endnu, eller det er i hvertfald ikke en aktiv del af din hjemmesides crawling proces.

Hvis du ønsker, at crawlere skal kunne identificere dine billeder, er det vigtigt, at du tagger og billedtekster dem korrekt.

Husk på at korrekt udført SEO handler om at optimere din hjemmeside på en måde, så søgemaskinerne forstår den, kombineret med en masse godt kvalitets indhold. 

Har du brug for hjælp til SEO på din hjemmeside, kan du kontakte mig via formularen herunder. 

SEO optimering af din hjemmeside?

Udfyld formularen herunder, så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

søgeresultat side SERP SEO

Bedre SEO på shopify hvordan?

Når man driver en Shopify webshop er det ikke nok at have spændende produkter på hylderne, hurtig leveringstid og fantastisk kundeservice. Der er noget du

Læs mere »
Scroll to Top