Skift WordPress tema uden at ødelægge din SEO 2023

Michal Johansen

Michal Johansen

Indehaver af mofa.dk

Alle indlæg

Indholdsfortegnelse

Hvis du bruger wordpress til din virksomhed eller webshop, er du sikkert også klar over, at platformen kommer med et hav af muligheder design mæssigt. Der findes mange forskellige temaer, og design muligheder du kan benytte, til at give din hjemmeside et layout der passer til din virksomhed. Der findes temaer der er gratis at benytte, hvor andre kræver et medlemsskab eller et direkte køb.

Som din virksomhed udvikler sig, kan det blive nødvendigt at ændre det visuelle udtryk af hjemmesiden. At udskifte sit wordpress tema, er en af de nemmeste måder at lave en komplet overhaling af designet på sin wordpress hjemmeside.

Betyder et WordPress tema skifte noget for din SEO? I dette indlæg vil jeg se på hvordan du kan skifte din hjemmesides tema uden det påvirker din SEO optimering, eller ødelægger din SEO kampagne. Lad os komme i gang!

Hvad er et WordPress tema?

Et WordPress tema er et færdigtskabt hjemmeside design som gør at du relativt nemt kan opsætte din nye hjemmeside. De fleste gratis temaer er rimeligt basic, hvor mange af de betalte er væsentligt mere imponerende, med flere funktioner og muligheder. Selv relativt store virksomheder kan med fordel se på at tage udgangspunkt i et “premium” tema, når de skal lave deres hjemmeside.

Hvilke faktorer kan påvirke dine SEO placeringer, når du skifter til et nyt wordpress tema? Her er bare nogle eksempler på hvad der kan ændre sig:

Langsommere loading af hjemmeside
En væsentlig faktor på hvor godt din wordpress hjemmeside klarer sig rent SEO mæssigt kunne være at kigge på sidens hastighed. Hvis du skifter til et nyt tema med flere funktioner, kan det nemt påvirke din hjemmeside hastighed (pagespeed). Dette kan skabe 2 negative konsekveser: 1. Forringelse af brugeroplevelsen på siden, som gør at flere af dine besøgende forlader din hjemmeside, da den simpelthen er for langsom. 2. Google straffer dig på dine placeringer, da flere af dine besøgende forlader din hjemmeside, inden den er færdigt indlæst, og Google selv tester den langsommere.

Der er også tilfælde hvor din hjemmesides SEO placeringer kan blive påvirket positivt, ved at skifte til et nyt tema. Dette kan gøre sig gældende, hvis dit tidligere wordpress tema var langsomt, uddateret. og ikke blev opdateret.

Forringelse af UX
En ændring af dit wordpress tema, kan også påvirke brugeroplevelsen negativt for dine tilbagevendende besøgende. Derfor kan du muligvis opleve et øget frafald af besøgende i en periode, indtil dine besøgende har vænnet sig til dit nye design.

Duplikeret indhold
Et andet problem der kan opstå når man installerer et nyt wordpress tema, er duplikeret meta data. Hvis dit nye tema kommer med indbyggede SEO funktioner, kan det hurtigt skabe nogle problemer.

Duplikeret meta data, kan forvirre Googles algoritme. Hvis En crawler støder på to sider som har det samme meta data, kan det ende med at den viser den forkerte version af siden, frem for den nye, eller i værste fald en tom side. Glem ikke at Google også er ret seriøs når det kommer til duplikeret indhold, så alt hvad der hedder duplikeret meta data og indhold er et stort no go.

Søgefunktion forværet
Hvis du har en søgefunktion integreret på din wordpress hjemmeside, kan dit nye tema påvirke funktionaliteten af denne. Dette vil gøre det sværere for dine besøgende at udforske og navigere rundt på din hjemmeside. Dette vil ikke direkte påvirke den tekniske SEO, men alligevel kan det have store konsekvenser da det igen kan påvirke dine brugeres adfærd. hvis dine besøgnede ikke finder hvad de leder efter, vil de med stor sandsynlighed finde det hos dine konkurrenter i stedet. En høj bounce rate vil næsten altid give dig dårligere placeringer.

Det er derfor vigtigt når du installerer dit nye wordpress tema, at du tænker over brugervenligheden, og sikrer dig at det ikke ødelægger vigtige funktioner på din hjemmeside.

Ændringer af overskrifter
Overskrifter er en af de vigtige SEO parametre on page. I mange temaer er overskriften ikke SEO optimeret, der er måske flere h1 eller ingen. På mange temaer er designet kommet foran SEO, og derfor kræver det også at man lige går sin side igennem med kritiske øjne og sikrer at alle ens overskrifter er som de skal være.

Hvis dine overskrifter forsvinder eller opræder flere gange, kan det påvirke din tekniske SEO, men også din brugervenlighed og din overordnede UX (User experience). Det kan heldigvis oftest fixes ret nemt, men det kan være omstændigt at skulle rette manuelt side for side. indlæg for indlæg. 

Er wordpress tema godt for SEO?

Generelt er ét wordpress tema ikke bedre eller værre for SEO end et andet wordpress tema, så længe det er opdateret og overholder gængse normer (Responsiv / Mobilefirst) f.eks. og så hurtigt som muligt.

Du kan overveje at vælge et tema hvor der er indbygget SEO funktioner, da det kan begrænse hvor mange plugins du har brug for. Alle plugins kan sænke hastigheden på din side, det vil påvirke din UX og din SEO optimering.

Hvorfor bør man ændre sit tema?
Udover at et nyt wordpress tema kan påvirke dine SEO placeringer, kan det godt være det eneste rigtige at gøre. her er en liste over årsager til hvorfor du måske bør overveje at skifte wordpress tema:

Skalering
Din virksomhed har ændret sig, og det samme bør din wordpress hjemmeside. Du ønsker en mere brugervenlig hjemmeside, eller måske et layout der passer bedre til din virksomhed.

Sikkerheds overvejelser
Hvis du bruger et gammelt wordpress tema, som ikke er opdateret, kan det udgøre en sikkerheds trussel. Hvis du er i tvivl om dit tema er sikkert for dig og dine brugere, er det nok en god ide at skifte det.

SEO performance
Som tidligere nævnt, vil du måske ændre dit wordpress tema for at forbedre dine SEO placeringer. Hvis dit nuværerende tema er gammelt, uddateret og ikke opdateret til 2023. Kig evt efter et SEO venlig tema, som indeholder nogle SEO funktioner du ellers ville bruge et seperat plugin til.

Hvordan ændrer man sit WordPress tema, uden at det har en negativ effekt på SEO og UX?
Her har jeg et par gode råd:

Brug en SEO konsulent
Har du har brugt måneder, år eller måske længere på at opbgge din hjemmeside, ville det være dumt at miste dine SEO resultater blot fordi du skulle skifte tema. For at undgå dette er det en god ide at bruge en SEO konsulent, som kan guide dig gennem processen og sikre at overgangen foregår efter bogen.

Gå efter et funktionelt design 
Et nemt sted at spare på hastigheden er ved at finde et wordpress tema der har de funktioner du har behov for indbygget. På denne måde kan du undgå at skulle installere unødvendige plugins efterfølgende som vil påvirke hastigheden på din side yderligere. Sørg for at teste alle de ændringer godt igennem, og test din side inden du frigiver den.

Skift ikke tema for ofte
Selvom det kan være fristende at ændre udseende på din wordpress hjemmeside af og til, er det ikke en god ide at gøre det særigt ofte. Medmindre du har udfordringer med SEO problemer, UX problemer eller sikkerheden på din hjemmeside, skal du gøre hvad du kan for at kun skifte tema når det er yderst nødvendigt.

Hjælp til SEO?

Udfyld formularen herunder, så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

søgeresultat side SERP SEO

Bedre SEO på shopify hvordan?

Når man driver en Shopify webshop er det ikke nok at have spændende produkter på hylderne, hurtig leveringstid og fantastisk kundeservice. Der er noget du

Læs mere »
Scroll to Top